Bästa mascaran

Mascara är ett enkelt och billigt sätt att snabbt få en piggare look och för att få ögonfransarna att verka längre och fylligare. Men det kan vara en djungel att hitta rätt! Det finns vattenfast mascara, volym eller förlängande mascara – vilken mascara ska man egentligen välja? Jag hoppas att du kan bli lite klokare efter att ha läst denna guide där jag har valt ut bästa mascaran i olika kategorier.

Vad är mascara?

Mascara är både en färg och formula som gör att du kan få mörkare, tätare eller längre fransar. Vissa mascaror innehåller dessutom ögonfransserum som faktiskt gör dina fransar inte bara ser längre ut – utan blir längre på riktigt.

En del mascaror utlovar att fransarna ska böjas uppåt av formulan, men har du ”tunga” nedåtpekande fransar så är en fransböjare även bra att införskaffa. En fransböjare används innan mascaran appliceras, böjer du fransarna med mascara på så riskerar du att fransarna blir veckiga och kan i värsta fall gå av.

Det är inte bara mascaran i sig som är viktig, utan även vilken mascaraborste som följer med. Har mascaraborsten många och täta borst så får du som resultat fylligare och tjockare ögonfransare. Är istället mascaraborsten med glesare borst får du mindre volym men istället mer realistiska och naturliga fransar utan att så mycket mascara blir applicerad.

Bästa mascaran för känsliga ögon 2023

Det bästa alternativet för känsliga ögon är att välja en mascara som är enkel att ta bort utan starka sminkborttagningsprodukter. 38 gradig mascara tar man enkelt bort med vanligt varmt vatten från kranen. Trots detta så håller den otroligt bra om man väljer rätt mascara! För att ta bort mascaran sköljer du bara ljummet/varmt vatten och använder dina fingertoppar eller en bomullsrondell du doppat i varmt vatten.

1) Clinique Lash Power Mascara är en klassisk mascara för känsliga ögon som fortfarande är populär och som jag gillar skarpt. Det är en förlängande mascara som håller i 24 timmar utan att kladda eller smula sig. Det håller både för regn, svett och tårar men är ändå enkel att ta bort med bara varmt vatten.

2) Sweed Lash Lift Mascara är relativt ny på marknaden men har snabbt blivit populär. Den är enkel att applicera pga den innovativa applikatorn och ger ett fylligt intryck. Formulan innehåller Panthenol (Vitamin B5) som även hjälper till att stärka dina ögonfransar.

Sweed Lashes mascara har en formulära som kapslar in ögonfransarna med mikrofibrer så att de inte smular eller lägger sig under ögat.

Bästa mascaran för långa fransar

L’Oréal Paris Telescopic Mascara Magnetic Black är en klassisk mascara som ger längre fransar. Mascaran separerar fransarna perfekt och förlänger ögonfransarna med upp till 60% (detta har testats i studier).

Den medföljande gummiborsten har väldigt små borsthår som hjälper till att separera ögonfransarna. Det är detta i kombination med formulan som skapar effekten av längre ögonfransar. Borsten hjälper till att applicera mascaran utan klumpar.

L’Oréal Paris Telescopic Mascara Magnetic Black mascara för långa fransar är dessutom vattenlöslig och passar därmed även dig med känsliga ögon. Det är möjligt att kombinera denna längdgivande mascaran med mascara för volym för att både få både längre fransar och samtidigt med mer volym.

Bästa mascaran för volym 2023

En mascara för volym (eller volymmascara) ger ett mer sminkat intryck och gör dina fransar fylligare. Har du redan naturligt långa fransar eller gillar fylliga fransar så är detta ett bra alternativ för dig!

1) Loreal Paris Volume Million Lashes Mascara Black ger en intensiv volym och separerar dina fransar utan att det blir klumpar. Mascaran innehåller kameliaolja (en doftlös, tunnflytande japansk olja) och extrakt från svart orkidé för att formulan ska bli extra mjuk och enkel att applicera. Mascaran är vattenfast för att hålla extra länge.

Mascaraborsten består av vääldigt många och täta piggar för att verkligen komma åt varenda ögonfrans, det är detta som gör att den är så bra på att skapa volym. Jag tycker helt klart L’oreal Paris har den bästa masaran för volym.

Loreal Paris Volume Million Lashes Mascara Black

2) d.j.v Miaray är en fiberwig mascara och en storsäljande favorit i Japan. Den gör dina fransar fylliga utan att smeta ut sig och tas enkelt bort med varmt vatten. Fiberwig mascara tas fram med en speciell teknik där fibrerna i fransarna får mer volym, mascaraborsten kommer åt även mycket små och ”osynliga” fransar som ges mer volym.

d.j.v. MIARAY Lash Knockout Full Volume

Bästa vattenfasta mascaran

1) Lancôme Lash Idôle Mascara Waterproof är en ny mascara som både håller 24 h, separerar dina fransar, känns lätt på fransarna utan att tynga ner samtidigt som den ger volym.

Denna vattenfasta mascaran ligger kvar nästan oavsett vad man gör – inga problem med varken regn, bad, fest eller tårar. Vill man ha en vattenfast mascara som både är enkel att applicera och ta bort är Lancôme Lash Idôle Mascara Waterproof ett riktigt bra val.

2) Maybelline New York Lash Sensational Sky High Waterproof håller vad den lovar. Det är en vattenfast mascara som ger en intensiv volym och separerar dina fransar samtidigt som den håller hela dagen. Många upplever att denna vattenfasta mascara både ger volym och längd som ses tydligt även om man har korta ögonfransar.

Maybelline New York Lash Sensational Sky High Waterproof

För- och nackdelar med vattenfast mascara

Fördelarna med en vattenfast mascara: Vill du vara säker på att mascaran håller trots väder, vind och andra omständigheter, och har inget emot att använda makeupremover, så är det den vattenfasta mascaran du ska använda. En annan stor fördel är att den bevarar fransarna böjda längre än en vanlig mascara.

Nackdelarna med en vattenfast mascara: Visst låter det bra med en mascara som håller och du slipper oroa dig för att se ut som en panda, men det finns vissa nackdelar. En vattenfast mascara sliter mer på fransarna. Dels pga formulan som gör att den håller och dels pga att man behöver använda en starkare makeupremover. Men till speciella tillfällen är det ett utmärkt val!

Bästa mascaran budget 2023

Såklart ska man inte behöva bli ruinerad bara för att man vill köpa en bra mascara. Det finns många otroligt bra budgetalternativ att välja på som kostar runt 30 – 50 kr. En mascara för 50 kr behöver inte nödvändigtvis vara sämre än en dyr mascara om man väljer rätt produkt.

Generellt är mascara (och annat smink) dyrare när det kommer från exklusiva skönhetsmärken och modehus som Lancôme och Yves Saint Laurent. Essence är kända för sina prisvärda skönhetsprodukter inom både smink, mascara och makeup. Dessutom innehåller kosmetikan från Essence nästan bara naturliga produkter och många är även veganska.

Här kommer två riktigt prisvärda och billiga mascaror jag gillar.

1) Essence Maximum Definition Waterproof Volume Mascara är en vattenfast mascara som både håller bra och ger volym åt fransarna under hela dagen!

essence-maximum-definition-waterproof-volume-mascara

2) Essence the false lashes mascara extreme volume & curl är en mascara som ger en otrolig volym samt böjer dina fransar för en look som likar lösfransar. Essence är kända för sina billiga skönhetsprodukter. Essence the false lashes mascara är en riktigt billigt mascara som går att köpa för runt 30 – 50 kr.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer mascara?

Det är lätt att tänka att alla mascaror gör samma sak, men det är få mascaror som både gör fransarna längre och tätare. Vill man ha både längre och mer volym på fransarna så kan man köpa både en volymmascara och en förlängande och använda tillsammans. 

Ett stort problem med många mascaror är att de ”rinner” och färgar av sig både under och över ögonen. En vattenfast mascara kan vara ett bra alternativ om du brukar ha det problemet men vill du inte använda starka sminkborttagningar så finns det 38 gradig mascara som sitter bra, men tas bort med varmt vatten.

Om du ändå har problem med att mascaran ”rinner” på grund av oljiga ögonlock så är ett bra tips att ha puder både under och på ögonlocken, så håller det bättre!

Spelar priset någon roll? En dyr mascara är inte nödvändigtvis bättre än en billig. Men har du vill att mascaran ska göra mer än bara lägga en färg så kan det vara bra att inte köpa den allra billigaste mascaran. Så priset spelar lite roll eftersom det kostar att utveckla en bra mascara som innehåller bra ingredienser och som garanterat funkar.

Vanliga frågor och svar om mascara

Här kommer några svar på vanliga frågor och svar om mascara.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Svar: För att få bort en vattenfast mascara så behöver du använda en oljebaserad remover. Använd en bomullsrondell som du fuktar med removern. Håll den fuktade bomullsrundellen mot ditt stängda ögonlock. Låt bomullsrondellen ligga en stund mot ögonlocket utan att gnugga. Dra därefter rondellen försiktigt nedåt längs med ögonfransarna. Om all mascara inte försvunnit drar du igen med bomullsrondellen.

Vilken mascara är bäst?

Svar: En mascara som många älskar och har otroliga egenskaper är Sensai Mascara Lash Volumiser 38 C 10 ml. Det är en mascara som passar de flesta och är omåttligt populär. Vill du köpa den bästa mascaran rekommenderar jag denna.

Hur länge håller en mascara?

Svar: En öppnad mascara håller ca 3 månader. Anledningen till att du inte bör använda en öppnad mascara efter tre månader är att den används runt det känsliga området runt ögonen.

Vilken mascara ska jag välja?

Svar: En mascara som passar de flesta är en 38 C mascara som håller men är enkel att få bort med endast varmt vatten. Det är den enklaste mascaran.

Hur tar man bort vattenfast mascara utan sminkborttagning?

Svar: Du kan använda en olja, exempelvis kokosolja för att ta bort mascaran utan någon sminkborttagning.

Om Rebecca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara, skönhetskalendrar och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2022-10-29