En stor guide om transparent lera – polymerlera

En fråga jag OFTA får är hur jag får till mina smycken så att dom ser lite transparenta ut. Det är enkelt att svara på men det är inte lika enkelt att få till det perfekta resultatet. Så därför har jag nu skrivit ihop en liten guide som jag hoppas kan hjälpa er!

Visst ser citron örhängena riktigt läskande ut? Som ni ser på fruktköttet så ser det annorlunda ut mot övriga citronen, det är endast där jag har transparent lera. Jag tycker att det är hela grejjen med citroner, att dom ser fräscha och läskande ut, och jag lägger alltid väldigt mycket tid på att blanda till färger och framförallt när jag blandar till transparent lera. Det kan ta en hel dag att få till rätt färg, men när jag väl får till den så brukar jag blanda till mycket lera så att jag har ett tag. Något jag får bli bättre på är att skriva ner ”receptet” på leran så jag slipper prova mig fram varje gång:)

Även hallon örhängena innehåller transparent lera för att få till den där äkta känslan. Men eftersom dom är tjockare än en citronskiva så upplevs de inte så transparenta. Jag blandar i princip ALLTID in transparent lera för att få miniatyrmat att se mer verklighetstrogna ut. Min ”baslera” som jag har till bröd, korvbröd, cupcakes osv är en ljusgul lera som jag alltid blandar med 50/50 med transparent lera.

När jag gör min ”baslera” som jag använder till väldigt mycket så använder jag någon av dessa ljusgula färgerna och blandar 50/50 med transparenta leran som ni ser nedan.

Man kan blanda olika märken med varandra, jag blandar väldigt ofta Fimoleran med Cernitleran. Den stora skillnaden mellan Cernitlera och Fimolera när det gäller just transparent lera är att Cernit är mer transparent än vad Fimon är, har inte provat några andra märken men vad jag har hört så är det just Cernit Translucent som är den leran som är mest transparent!

En sak att tänka på när du blandar olika märken är att titta på hur varm ugnen ska vara och hur länge dom ska vara i ugnen. Man ska gå efter den leran som ska härdas i högst temperatur, så i detta fallet 130 grader i minst 30 minuter. Men jag brukar köra på ca 120 grader i 40-45 minuter, om det är väldigt ljusa färger så kan man lägga över en foliebit så att leran inte bränns.

Ni kanske inte tycker att det låter så svårt? Nej det är det egentligen inte heller, men för att få fram exakt den nyansen man önskar, så kan det ta väldigt lång tid! För att man ser inte på leran innan härdning hur den kommer att se ut efteråt. Visst kan man se på ett ungefär, men det är väldigt svårt när man vill efterlikna en specifik färg och en exakt nivå av transparens. På bilden ovan kan ni se hur de riktiga godisarna ser ut och hur mina efterliknande godisar ser ut innan de har vart i ugnen. De ser kanske inte helt lika ut?

Så här gör jag! 

Det första jag gör är att mjuka upp MYCKET transparent lera, knåda för hand eller i en pastamaskin. Sedan blandar jag till en ny lera med en nyans som efterliknar den färgen jag vill ha. Om leran ska vara så transparent som möjligt så blandar jag färgad transparent lera, men de finns inte supermånga olika färger så jag försöker så gott det går. Och helst ska färgen bli något mörkare än resultatet.

Sedan börjar jag blanda i liiiiteliiite färgad lera i den transparenta leran och nyper av en bit som jag sedan härdar för att se hur nyansen blir. Och såhär håller jag alltså på tills jag uppnått den perfekta eller en helt ok nyans. För det är väldigt svårt att uppnå en perfekt transparent nyans, risken finns att man blir galen på kuppen.

På bilden ovan kan ni se hur leran ser ut i dom olika stegen. Först den färgen som jag ska efterlikna, sedan den färgen jag har blandat till och den färdigblandade transparenta leran.

Så här blev resultatet efter att de har vart i ugnen! För att de ska se ännu mer transparenta ut så kan man även lacka med en glanslack ( OBS! använd endast lack avsedd för polymerlera). Men just dom här ville jag inte ha så glansiga, så jag behöll dom såhär.

Kommentera gärna om ni har några frågor eller om ni vill att jag ska göra fler guider!

Om Becca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2022-11-16

6 svar på ”En stor guide om transparent lera – polymerlera”

 1. Så bra guide! Det skulle verkligen vara jättekul om du gjorde flera. Gärna om hur du gör när du målar fina smycken osv 🙂

  Svara
 2. Tack för att du delar med dig! Beundrar alltid dina verk för de ser så verklighetstrogna ut☺️

  Svara
 3. Vad är FIMO Effect för lera?
  Jag har sett den i butik men alltid tänkt att den är självlysande eller något. Du har med den där på bild och jag undrar vad du använder den till?

  Svara
 4. Jätteintressant och roligt att du delar med dig. Inte lätt att bli ett sånt proffs som du, mycket träning och arbete bakom. Kul i alla fall att veta hur du gör.

  Svara
 5. Så fina ? En fråga, vad använder du som florsocker på semlorna och kladdkakan? Funderar också över pärlsockret på kanelbullarna? Så många frågor ? tack för inspirerande blogg ?

  Svara

Lämna en kommentar