Sy din egen hjärtformade handväska – videoguide

Nu har jag äntligen klippt ihop videon om hur man gör en hjärtformad handväska som jag har skrivit om tidigare, videon är uppdelad i två delar som ni ser här nedanför.

Kommer uppdatera inlägget med instruktioner om hur man syr väskan senare!

Instruktioner:

Del 1

1.

a)
Börja med att rita ett hjärta, vik ett papper på mitten och rita halva så blir det symetriskt. Mitt hjärta är ca 25cm i diameter inkl sömsmån på det bredaste stället. Tänk på att inte rita för spetsigt eller för kantigt hjärta då det blir svårt att sy.

b)
Rita även på andra sidan lite tunt så ser man enklare helheten när man viker ut pappret. Är du nöjd med ditt hjärta är det bara att klippa ut det.

2.

a)
Lägg ut hjärtat på tyget du vill använda (dubbelt tyg eftersom det ska vara en fram och baksida), i detta fall ett fejk skinntyg. Då det blir fula hål om man nålar fast mönstret i skinntyget väljer jag att tejpa fast det istället.

b)
Klipp ut hjärtat i tyget och mät sedan omkretsen på hjärtat (lägg till ca 10cm), detta ska vara tyget mellan fram och baksidan. Bredden bestämmer du själv, jag valde ca 8cm inkl sömsmån. Mät hur lång öppning du vill ha på väskan  ca 27 cm öppning har jag på min väska ( klipp stämmhack där öppningen ska börja och sluta), lägg till några extra cm på remsan till sömsmån och utifall den glider. Klipp remsan mitt itu på längden ( den som ska vara där öppningen är för blixtlåset).

c)
Gör samma sak med fodertyget ( zebrapälstyg), förutom den biten som ska vara vid blixtlåset, jag valde att inte ha något fodertyg där eftersom det blir så svårt att sy dit. Om man inte väljer att sy dit det för hand.

d)
Klipp även ut två hjärtan i vadd, som ska vara emellan yttertyg och fodertyg.

3.

a)
Rita av hjärtat i mönstertyg två ggr. Rita sedan ut rutor på diagonalen på hjärtat ca 2,5cm stora. Rita även av denna edgång.
b)
Lägg ihop fodertyg, vadd, yttertyg och mönstret ovanpå och sy med långa stygn runtom, så att tygen inte glider omkring.
c)
Sy sedan längs med alla strecken så det bildas puffiga rutor.
d)
Skrapa försiktigt bort allt mönsterpapper. Gör likadant med det andra hjärtat.

Del 2

1.

a)
Klipp ut två remsor på diagonalen i yttertyget som är lika långa som omkretsen på hjärtat. De ska vara minst 4cm breda, det går även bra att skarva remsorna om man inte har så mycket tyg kvar tänk på att skarva på skrå.
b)
Lägg ett snöre eller snodd (som är minst lika lång som remsorna) mitt i remsan och vik remsan på mitten. Snodden ska sys i i remsan så nära snodden som möjligt, därför väljer jag att använda mig av en blixtlåspressarfot.

2.

a)
Sy sedan fast remsan på hjärtat med snodd-delen inåt, gör även samma sak med det andra hjärtat.
De båda hjärtanen sys ihop med en mellandel emellan. Tänk på att börja sy fast mellandelen vid stämhacket och sy nedåt, så att du inte syr ihop där blixtlåset ska sitta. Lämna några cm i slutet innan nästa stämhack (där blixtlåset ska börja), så att det blir enkelt att sy fast “blixtlåsdelen“. Du kan även sy fast blixtlåsdelen med en gång på mellandelen. Men det blir lite klurigare att hamna exakt rätt då.

3.

a)
Nu ska blixtlåsdelen sys ihop. Sy fast de remsorna som är lika bred som mellandelen men i- tudelad på var sida om blixtlåset. Sy även stickningar på var sida så att blixtlåset hålls ned.

b)
Sy fast blixtlås-delen med mellandelen på kortsidan, sy en stickning. Fortsätt att sy fast blixtlåsdelen på hjärtanen och sedan sy ihop med mellandelen på kortsidan. Det kan bli klurigt att öppna blixtlåset när den är vrängd, så ett tips är att ha en glipa öppen innan du syr ihop helt. Du måste kunna öppna blixtlåset för att vränga den.

c)
Klipp bort överflödigt tyg, skulle du behöva klippa av blixtlåset (om det är för långt) glöm inte att sy några stygn så att det inte öppnar sig. Sy en stickning på den andra kortsidan, kolla så att du har sytt tillräckligt långt in genom att vränga väskan. Sticker “snördelen” ut för mycket är det bara att sy några mm längre in på den.

d)
Sy fast den andra hjärtdelen och vräng väskan för att se så det ser bra ut, var noga så att de blir lika på båda sidorna.

e)
För att det ska se snyggare ut på insidan så syr jag även fast zebra tyget på mellandelen, tänk på att det ska vara motsatt mot hur du sydde på mellandelen. Den ena sidan går bra att sy på maskin men den andra sidan får man sy för hand. På blixtlåsdelen skippar jag zebra tyget då det blir för pilligt och ändå inte syns.

4.

a)

Nu är det bara axelremmen kvar. Jag tog en gammal kedja jag hittade hemma och sedan använde jag den remsan som blev över när jag gjorde snördelen. Klippte av precis vid sömmen brevid snöret och vävde in den i kedjan.

b)
Sy fast axelremmen väl vid sidorna på väskan.
Klart!

Tycker ni att instruktionerna är oklara, maila mig!

Om Becca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2016-12-26

9 svar på ”Sy din egen hjärtformade handväska – videoguide”

  1. Åh vilken fin väska, jag ska prova att sy likadan men jag är novis på att sy så det blir ett projekt. Jättebra med tydlig beskrivning o video.

    Svara

Lämna en kommentar