Fimolera

 

Fakta om fimolera

Fimoleran är en polymerlera (som är samlingsnamnet för denna sortens lera) det är en plastbaserad lera helt utan gifter som används till att göra både smycken, accessoarer och konstverk. Det är vanligt förekommande att använda till att göra miniatyrer, miniatyrmat och andra modellfigurer. Det behövs inte mycket verktyg för att arbeta med fimoleran utan man tager-vad-man-haver, sedan härdas leran i en vanlig hushållsugn i 110 grader i ca 30-40 minuter.

Viktigt att tänka på när man härdar leran är att inte ha inne den i ugnen för kort tid, då blir den väldigt fragil och går sönder lätt. Ha därför inne dina verk en något längre tid, upp emot 45 minuter så blir dom hållbara. Är du rädd att din ljusa lera blir bränd så kan du lägga lite folie ovanpå plåten så klarar dom sig bra.

Efter att dina konstverk har härdats så kan man både slipa ytan och lacka. Eftersom fimoleran är en plastbaserad lera så kan den reagera på andra plaster. Så tänk på detta när du förvarar din lera i plastaskar att prova en bit lera först så att den inte smälter plasten.

Detta gäller även lack, det finns lack som är speciellt avsedd för denna typen av lera och andra lacker kan reagera på leran. Det kan ta uppemot ett år innan det märks, och det är ingen kul överraskning. Så håll dig till dom lacken som är avsedda för just detta.

Det finns såklart andra märken inom polymerleran och ett annat som jag använder mycket är Cernitleran. Cernitlera finns i många transparenta färger och det gillar jag. Det är även den leran som har mest transparens i sig. Det jag gillar med fimoleran är att den finns i mjukare lera som fimo soft, gillar även true colors som gör det enkelt att blanda till rätt nyanser.

Alla polymerleror går att blanda med varandra, men tänk på att utgå ifrån den som klarar lägst temperatur när du härdar i ugnen.

 

Några blogginlägg jag skrivit om fimolera

Fimolera videoguider

 

Lär dig göra lussekatt smycken:

Eller en liten kyckling som påsk-smycke:

 

En video-guide på hur man gör en minisemla:

 

Så här gör du en miniatyr-kladdkaka:

Här hittar du fler video-guider som jag har gjort!

Köp smycken och accessoarer i fimolera

Nu kan du köpa mina fimolera-smycken i e-butiken!

Vill du köpa fimolera på nätet? Du hittar billig fimolera på mittsmycke.se!