Gratis mönster: långärmad t-shirt till barn

Jag har lyckats åstadkomma något jag har tänkt göra under många år! Att rita enkla grundmönster som jag kan dela med mig av här. Men det har varit många tekniska hinder som har känts för jobbiga att lösa.

Men nu händer det! Om ni uppskattar det här med gratismönster så kommer jag såklart lägga upp mer, kom gärna med förslag på vad ni önskar för mönster!

Jag började med ett mönster i storlek 98/104 för att jag helt enkelt behövde ett sådant själv, kommer att utöka samma mönster i fler storlekar inom kort.

Detta är en helt vanlig t-shirt/ tröja som går att variera i det oändliga. Jag tänkte även lägga ut lite tips på hur man enkelt kan ändra detta mönster själv. Det är hur kul som helst att ha ett grundmönster som man gör ändringar i så att det blir exakt som man vill ha det.

Så här ser alltså mönstret ut och det går att skriva ut på en helt vanlig skrivare i A4-format. Var noga med att kontrollera så att utskriften blir i 100% (kontrollmät även den lilla rutan efter att du skrivit ut).

Jag har ritat detta mönster helt ifrån grunden och har även tagit fram en egen måttlista och utgått ifrån måtten ni ser nedan.

 • Storlek: 98/104
 • Mått: Bystvidd: 63 cm
 • Längd ifrån nacke: 30 cm

Sömsmån är inte inräknat på mönstret utan jag la till 0,5 cm runt om eftersom jag syr med overlock, förutom i nederkanten där jag la till 1,5 cm. Halsringningen på bilden är nedvikt 1 cm.

För att komma till PDF:en och skriva ut mönstret klickar du här!

Kom gärna med feedback om hur du upplever mönstret, om du önskar någon annan storlek eller modell <3

Om Becca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2018-02-26

29 svar på ”Gratis mönster: långärmad t-shirt till barn”

 1. Fantastiskt! Precis vad jag behövde! Hade gärna sett mönster på en enkel långärmad klänning med 🙂

  Svara
 2. Himmel så glad jag blir. Jag är ingen sömmerska och behöver jättelätta mönster. Det här kan jag klara. Önskar också mönster på baby/barn-trikå byxor. Skitsvårt att hitta.

  Svara
 3. Hej. Vill gärna ha ett moster på en t shirt samt enklare klänning i stl 116.
  Även t shirt i stl xs är av intresse.
  Mvh Deana
  PS fantastiskt att du delar med dig samt duktigt och snällt av dig att lägga ner så mkt tid och arbete.

  Svara
 4. Så fint du gör det! Jag undrar om du har tips på hur man gör för att göra ett eget mönster i olika storlekar? Jag har ritat upp ett och behöver göra det i flera olika… Tacksam för svar 🙂

  Svara
  • Tack så mycket!! Det är inte helt enkelt att göra mönster i olika storlekar då man ”graderar” olika på olika ställen. Exempelvis så brukar längden på ett plagg öka mer än bredden mellan olika storlekar. Men kan försöka skriva ihop en guide om hur man gör. 🙂

   Svara
 5. Jättefint att du vill dela med dig av din kunskap. Jag söker ett mönster på leggings storlek 74 och uppåt. är det något du skulle kunna lägga ut.

  Svara
 6. Hej hur gör du när du syr kragen? Jag är helt novis men blir nyfiken och vill försöka sy till min lille kille på snart 4 år som har storlek 98/104 och 110/116. Kan du skriva mer kring vad man behöver tänka på när man syr ihop plaggen som i rygg/fram i axelregionen ( om du förstår vad jag menar..:) ).

  Tusen tack för dessa gratisminuter du lägger upp.

  Jag har massor med jeanstyg har du tips och förslag på vad jag kan sy av det till barn och syskonbarn..:) .?!

  Svara
  • Hej!
   Man kan göra på lite olika sätt. Ät tyget lite tjockare än t-shirttyg så går det bra att bara vika in och sy en söm. Annars kan man ”mudda”, vika en mudd eller trikåtyg på mitten, sträcka ut lite och sy fast. Så som det brukar vara på en t-shirt. Min tanke är att börja lägga upp lite videoguider på sånna detaljer.
   Kanske hängslekjolar eller byxor!?

   Svara

Lämna en kommentar