Har du tröttnat på dina blåa jeans och vill ha en ljusare nyans? Det är superlätt att klorbleka dina jeans ( eller vilket klädesplagg som helst) med Klorin.

Så här gör du:

Först och främst måste du akta så att din omgivning inte blir ofrivilligt blekt! Det går inte att få bort när det väl är blekt, så tänk efter innan.

 • Använd en hink, balja eller badkar. Beroende på hur stort plagget är, det ska inte vara för trångt!
 • Häll i Klorin. Antingen kan du blanda ut Klorinet med vatten, eller ha enbart Klorin. Det beror lite på vad det är för material och hur mycket du vill att ditt plagg ska blekas. Tänk på att tyget kan bli skadat för Klorinet bryter ner materialet
 • Rör runt med jämna mellanrum ( var 20:e min) för att undvika att det det blir fläckigt. Rör inte runt med händerna! Använd handskar eller en pinne.
 • När du är nöjd med blekningen så stoppar du in plagget i tvättmaskinen. Det är mycket viktigt att tvätta plagget efter blekning, annars fortsätter blekningen. Det räcker alltså inte att skölja noga.
 • Tänk på att även om du inte är nöjd med resultatet innan du tvättat och torkat plagget så blir det betydligt ljusare när det är både tvättat och torkat.
 • Alla plagg kanske inte blir som du vill, eller lättare sagt reagerar som du vill. Ett par svarta jeans blir inte vita och blåa kanske inte blir kritvita. Det är viktigt att du har detta i åtanke och inte blir besviken.

Variationer:

 • Det går även att göra omvänd batik.
 • Bleka delar av ett plagg, exempelvis en ärm eller halva plagget.
 • Ett enkelt sätt att göra ”batik” på är att du stoppar plagget i en liten hink, som plagget knappt får plats i. Häll lite rent Klorin över plagget, när du ser att plagget är som du vill tar du upp plagget och slänger det i tvättmaskinen. Så har du fått en snygg stänk-blekning.
 • Eller stänk-blek när plagget ligger plant i exempelvis ett badkar.

Så här såg jeansen ut innan jag blekte dem.

Så här blev resultatet!

Jag använde rent Klorin och hade de i ungefär 3-4 timmar, rörde även runt var 15:e minut. Jag ville få dem så vita som möjligt, de såg inte speciellt vita ut innan jag tvättade och torkade dem utan de såg mer smuts-gula ut. Men blev väldigt förvånad när jag tog ut dem ur tvättmaskinen.

Tidigare inläggEn liten tripp till Kreta
Nästa inläggMin pyssel/syhörna

5 COMMENTS

 1. Hej hur mycket klorin använde du till ett par byxor, jag tänker bleka en jacka antar det går åt lika mängd.
  Göran

  • Det beror lite på hur mycket du vill att plagget ska blekas och vad det är för material osv. Men häll upp med vatten och häll sedan i klorinet och rör runt allteftersom, så kan du hälla i mer om det inte händer något.

 2. Hej!

  Kamelfärgade shorts beige Jeans, om man vill ha dom ljusare i färgen går det att köra klorin på dom tro ?

 3. Hej Becca!

  Du skriver :”Ett par svarta jeans blir inte vita och blåa kanske inte blir kritvita”.
  Jag har ett par svarta Levis 501 som jag vill bleka. Hur gör jag för att få bästa resultat?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here