Så här syr du ditt eget mobilfodral!

Tänkte att jag lägger ut en gör-det-själv guide på ett mobilfodral som jag just sydde. Det är busenkelt och kräver endast två sömmar! Du behöver två små tygbitar gärna ett lite fluffigare så att mobilen får lite extra skydd. För att du ska sy ihop ditt eget mobilfodral, börja med att rita av mobilen (se bild nedan).

Ps. För dig som inte orkar sy själv, kolla in dessa söta Hello kitty mobilfodral och mobiltillbehör!

Vik pappret längs vid ena långsidan, så att det blir dubbelt, och klipp ut en mall.

Lägg mobilen i mallen för att kolla hur mycket extra det behövs för kanterna på mobilfodralet, en mobil är ju tyvärr inte helt platt. Jag tog 1,5-2cm på min.

När mallen är klar är det bara att ta fram zebra-fejk-pälsen som ligger och skräpar (om ni mot all förmodan inte råkar ha det, så går leopard-fejk-päls minst lika bra!). Tänk på att lägga till sömsmån, eftersom mitt tyg inte repar upp sig har jag endast 5 mm. Lägg till lite extra upptill också, så att zebran syns! Jag la till 2,5-3cm.

6

Klipp ut i det andra tyget när du ändå håller på, jag använde mig av ett fejk-skinn-tyg. Du behöver inte lägga till något extra upptill denna gång, mer än sömsmån då.

5

Som ni ser nedan så ska alltså zebratyget (eller vad ni nu använder) några cm längre. Ni förstår snart varför. Lägg tygerna som bilden visar och sy en söm längs med upptill.

4

När det är gjort, lägg tygerna som bilden nedan visar, zebra-tyget ska råda.

Sedan är det bara en söm kvar innan mobilfodralet är färdigsytt, sy längs med sidan och även nedtill i ett svep.

Sista sömmen

Det som är så bra med mitt val av tyg är att det inte repar upp sig, använder en pressarfots avstånd. Om ni inte gör som jag och istället väljer ett dumt tyg som inte kan bete sig så var noga med att overlocka eller sicksacka.

Syr mobilfodral

Klart! Nu ska mobilfodralet bara snyggas till lite. Jag klippte bort ännu lite till på sömsmånen och klippte av hörnen så att det blir smidigt när det vrängs. Sedan är det bara att vränga.

1

Fiint va? och så enkelt att jag nästan blir uttråkad. Om det inte vore för det fina zebratyget då.

Om Becca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2013-02-28

13 svar på ”Så här syr du ditt eget mobilfodral!”

 1. Hej! Vad roligt att hitta någon som har gått på Tillskärareakademin i Göteborg. Jag har gått basåret på Tillskärareakademin i Sthlm och funderade på att läsa mönsterkonstruktion i Göteborg. Jag sparar din sida så att jag kan återkomma och se vad du gör 🙂

  Svara
 2. Hej igen!
  Tänkte passa på att fråga dig om mobilen hålls i fodralet eller om den vill åka ur det? Är väldigt snyggt, så tänkte sy ett liknande till min syster i fördeledagspresent.. 🙂

  Svara
  • Anna:
   Vad kul! Jag har använt mitt länge och mobilen har aldrig åkt ur, men det beror ju på hur stor man gör den. Men tyget är alltid lite töjbart så tänk på att inte göra för litet. Råkar den bli för stor så kan man alltid sy på en liten flik med kardborreband eller knapp som håller mobilen på plats!
   Lycka till! 🙂

   Svara
 3. Hej!

  tack så mycket för ideén den var jätte bra ska sy en liknade snart!

  Kram
  från en sy glad tjej

  Svara
 4. Hej!
  Vi är tre tjejer i Norrköping som har ett UF företag där vi har valt att sy just egna mobilfodral.
  Klickade mig in på din sida här, när du syr ett eget.
  Vår fråga till dig är om det svarta tyget är av skinn? Och i så fall använder du en vanlig sy maskin till att sy i skinnet, eller har du en tjockare nål eller liknande? 🙂

  Skulle vara väldigt tacksam för svar!

  Mvh
  Nella Eriksson

  Svara
  • Nella:
   Hej!
   Tyget är skinnimitation och är då lätt att sy på vanlig symaskin! Det som kan hända är att pressarfoten kanske fastnar om tyget är lite glansigt. Då kan man använda sig av en skinn-pressarfot. Om tyget är lite tjockare så finns ju även jeans- nål men det behövde inte jag använda för just detta tyget iaf!

   Hoppas ni fick svar på era frågor och lycka till! 🙂

   Svara
 5. Hej Becca!
  Det går inte att se mallarna från min dator. Sidan är tom med ett rött ”stängkryss”. Hur kan jag lösa det tror du? Jättefint fodral som jag skulle vilja prova i skolan! //Anette

  Svara

Lämna en kommentar