Jag tycker att det är så svårt att hitta ett par bra mammajeans. Så jag köpte ett par vanliga jeans (på rean) i en större storlek och sydde om till ett par mammajeans. Det är faktiskt förvånansvärt enkelt och utbudet blir enorm mycket större!

Viktigt att tänka på: Ta ett par jeans som inte är för trånga, tänk på att höfterna blir bredare när du är gravid och det är inte speciellt bekvämt med för små jeans.

Så här gör du:

Börja med att mäta ut mitt fram och mitt bak hur långt ner som mudden ska sitta. Det beror ju lite på vilken modell på byxorna som du har, jag utgick ifrån ett par jeans med hög midja. Mät ut på ett ungefär och prova sedan byxorna för att se om nålen hamnar under magen.

Baktill behöver det inte vara avklippt lika mycket som framtill.

Nåla fast fickorna (eller sy ihop) så dom inte förflyttar sig när du klipper. Lägg sedan jeansen som på bilden och klipp en som en liten båge från mitt bak till mitt fram (om du klipper i jeans så behövs en vass sax!).

Ta ett elastiskt tyg (trikå eller en gammal t-shirt) och lägg det dubbelt emot vikt kant. Vik dubbelt vågrätt och sedan en gång till lodrätt så att det är fyra lager tyg som på bilden ovan. Jag la tyget så att det är elastiskt lodrätt, motsatt den tygriktningen man vanligtvis har. Det kan bli jobbigt att ha FÖR elastiskt tyg vågrätt eftersom man ändå vill att byxorna sitter uppe.

Nåla längs med den svängda linningen. Om du är osäker på hur mycket mudd du behöver över magen så mät när du har byxorna på dig och ta lite extra. Jag tog ca 24 cm framtill och 7-8 cm bak.

Bredden blir det den blir när man har bestämt höjden på mudden, men krontrollmät om det ser helt tokigt ut. Tänk på att tyget töjer sig!

Glöm inte att lägga till 1-1,5 cm i sömsmån när du klipper!

Vik ut mudden och lägg mitt bak räta mot räta och sy ihop.

Innan du syr fast mudden kan det vara bra att klippa bort en del av blixtlåset så att symaskinen inte förstörs. Sy sedan ihop blixtlåset så att det inte dras upp.

Vik mudden på mitten och nåla fast den räta mot räta jämnt runt linningen och sy fast den på byxorna igen. Det kan vara lite tjocka lager emellanåt men sy lugnt och sansat och se till att alla lagren tyg sys ihop.

Så här blev resultatet för mig! Mudden syns inte när man har en t-shirt eller tröja över och det är så bekvämt! Tänk på att byxorna även kan komma till användningen efter förlossningen då man inte vill ha så åtsittande kläder.

Gilla gärna inlägget om ni vill se mer steg-för-steg guider ❤

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here