10 år med Becca Design – men hur började det?

För tio år sedan slog jag upp portarna till min splitternya webbshop. En fråga som jag ofta får är ”Hur kom du på den här idén”? Det kanske låter som en enkel fråga, men det finns inget enkelt svar.

Det har fått mig att fundera – hur kom jag egentligen på den här idén och startade upp Becca Design?

Dockkläder, miniatyrer & sömnad

Kreativiteten har för min del alltid funnits där, så länge jag kan minnas. Jag sydde små dockkläder på en gammal trampsymaskin redan när jag var 5-6 år, stickade och virkade kläder, både till mig själv och till Barbie.

Till dockhuset tillverkade jag små frukter och andra miniatyrer i cernitlera. På gatan såg jag folk som sålde coola vävde armband, så jag gick hem och byggde mig en väv som jag sedan kunde väva åtminstone nästan lika coola armband på.

När jag gick i mellanstadiet sydde jag om hela min garderob och färgade kläder i batikmönster. Man kan säga att jag stack ut lite i min stil i den lilla staden Lysekil :).

Jag var besatt av att sy, det var det bästa jag visste. Och tänkte såklart att det var det jag skulle jobba med.

När jag sedan tio år senare gick ut min utbildning på Tillskärarakademin så började de flesta arbeta för olika klädföretag runtom i Sverige.

Men jag kände aldrig att jag ville göra det, jag ville prova min egen grej först. Det funkade inte att jobba 8-17, måndag-fredag.

Jag hade ju så många kreativa idéer som jag ville göra på en gång, inte efter skolan eller jobbet, utan NU!! Det kändes precis som att min kreativa hjärna krympte av all press och stress som den inrutade världen innebar.

Jag hade startat ett företag redan några år tidigare i hopp om att kunna leva på det. Då sålde jag pärlor och smyckestillbehör, gick några kurser i hur man byggde egna hemsidor och bildredigering så jag hade startat en grund redan då. Men när jag sedan kom in på Tillskärarakademin så satte jag företaget som vilande.

 

Så gick det till när Becca Design startade upp

Nu var det alltså dags att väcka företaget till liv igen, men denna gången skulle jag satsa  helhjärtat och inte ha det som en liten grej vid sidan av. Så jag sökte ”starta eget bidrag” hos Arbetsförmedlingen och gick till banken för att få ett litet lån där.

Det var en väldigt bra väg att gå, för det innebar att jag var tvungen att skriva en gedigen affärsplan och lära mig mer om ekonomi som jag inte helt hade koll på. Lite tur måste jag haft för jag fick både bidraget och lånet, så det blev en bra start!

Därför började jag med miniatyr-smycken

Min egentliga plan var att sy kläder och sälja online, men det kändes enklare att börja med smycken. Dels för att kostnaden för att börja sy var betydligt högre, det skulle ta upp mer yta (vi bodde väldigt trångt) och det blev krångligare med storlekar.

Så jag tänkte att jag börjar att göra lite smycken och ser hur det går. Funderade på vilken typ av smycken jag skulle göra och i vilket material?

Tidigare hade jag gjort smycken med stenar, pärlor och silvertråd, men det var man ju inte ensam om direkt! Jag ville göra något coolt och färgglatt, så jag började Googla och kom in på Youtube, där hittade jag japanska tutorials på cupcake-smycken.

Blev helt fascinerad och tänkte tillbaka på den tiden jag gjorde små miniatyrer till dockhuset och tänkte att det kanske var kul att prova igen. 

Köpte in lite lera och började göra lite cupcakes, det var så kul att jag bara fortsatte göra det jag kunde komma på men mestadels bakverk, prinsesstårtor och dammsugare! Jag hade inte sett ett enda prinsesstårte-smycke i hela mitt liv och kände på mig att det skulle bli en hit.

Jag provade marknaden på Tradera för att få ett hum om vad jag kunde sätta för priser.

Samtidigt som jag ville göra mina egna smycken och sälja så vågade jag inte förlita mig helt på bara det, utan började även importera roliga och annorlunda smycken. Detta var det heller inte så många som gjorde på den tiden, så det blev ett roligt komplement till mina egna.

Hinder längs med vägen

Jag har stött på en hel del hinder under resans gång, men jag har alltid tyckt att det har varit roligt att lära sig och komma på nya idéer och planer för hur jag ska få det att funka.

  • I början var det en utmaning att hitta kunder att nå ut till, att få till marknadsföringen helt enkelt.
  • Även bokföring måste man ha koll på som företagare, och det är inte alltid så lätt. 
  • En annan stor utmaning är att hinna producera smyckena, då det är ganska tidskrävande, så jag försöker hitta på nya sätt att effektivisera produktionen och ändå få ett bättre slutresultat. 

Saker jag har lärt mig

Något jag lärt mig under årens lopp är att man förlorar ingenting på att prova sina idéer och lyssna på ens magkänsla.

Man går aldrig en utbildning eller en kurs i onödan, jag har haft nytta av alla mina utbildningar och kurser även om det från början mest kändes som ett tidsfördriv.

Tacka nej till sånt som inte ger så mycket och fokusera på det man tycker är roligt.

Och det viktigaste av allt, försöka se det positiva även när man har jobb upp över öronen – jag gör ju precis det som jag älskar allra mest!

Om Rebecca

Mitt största intresse är design, sömnad och även allt annat man kan skapa. Här på Designbecca hittar du utöver kreativa guider även mina skönhetstips om hudvårdsrutiner, bra mascara, skönhetskalendrar och andra guider.

Inlägget senast uppdaterad: 2020-02-23

Lämna en kommentar